Dátum publikácie:4. 1. 2016

Usmernenie k uplatneniu zníženej sadzby DPH v prípade vybraných potravín uvedených v prílohe č. 7 k zákonu o DPH účinnému od 1. januára 2016
Zákonom č. 268/2015 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov, bola s účinnosťou od 1. 1. 2016 doplnená príloha č. 7, ktorá obsahuje zoznam tovarov podliehajúcich zníženej 10 % sadzbe dane z pridanej hodnoty.
Do zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty od 1. januára 2016 o. i, patria nasledovné tovary:
Číselné kódy Spoločného colného sadzobníka | Opis tovaru |
0201 | Mäso z hovädzích zvierat, čerstvé alebo chladené okrem mäsa z divých hovädzích zvierat položky 0102 |
ex 0203 | Mäso zo svíň, čerstvé, chladené alebo mrazené - len mäso z domácich svíň, čerstvé alebo chladené |
ex 0204 | Mäso z oviec alebo kôz, čerstvé, chladené alebo mrazené - len mäso z oviec alebo kôz, čerstvé alebo chladené okrem mäsa z divých oviec a kôz“ |
ex 0207 | Mäso a jedlé droby, z hydiny položky 0105, čerstvé, chladené alebo mrazené - len mäso a jedlé droby z domácej hydiny, čerstvé alebo chladené |
ex 0208 | Ostatné mäso a jedlé mäsové droby, čerstvé, chladené alebo mrazené - len mäso a jedlé droby z domácich králikov, čerstvé alebo chladené |
ex 0301 | Živé ryby – len sladkovodné ryby okrem ozdobných rýb položky 0301 11 00 |
ex 0302 | Ryby, čerstvé alebo chladené, okrem rybieho filé a ostatného rybieho mäsa položky 0304 – len sladkovodné ryby okrem ozdobných rýb položky 0301 11 00 |
ex 0304 | Rybie filé a ostatné rybie mäso (tiež mleté), čerstvé, chladené alebo mrazené - len rybie filé a ostatné rybie mäso (tiež mleté) zo sladkovodných rýb okrem ozdobných rýb položky 0301 11 00, čerstvé alebo chladené |
ex 0401 | Mlieko a smotana nezahustené ani neobsahujúce pridaný cukor ani ostatné sladidlá - len mlieko |
0405 10 | Maslo |
ex 1905 90 30 | Chlieb, neobsahujúci pridaný med, vajcia, syr alebo ovocie a obsahujúci v sušine najviac 5% hmotnosti cukrov a najviac 5% hmotnosti tuku - len čerstvý chlieb podľa osobitného predpisu1 |
Podľa popisu tovaru v prílohe č. 7, je okruh tovarov patriacich do príslušného kódu spoločného colného sadzobníka zúžený, napr. pri kóde 0203 sa sadzba 10 % vzťahuje len na mäso z domácich svíň, pri kóde 0204 len na mäso z oviec alebo kôz čerstvé alebo chladené a podobne. Pokiaľ sa pred niektorou z položiek spoločného colného sadzobníka uvádza slovo „ex“, potom to znamená, že znížená sadzba DPH sa uplatňuje len na potraviny uvedené v texte za pomlčkou a slovom „len“.
K jednotlivým upresneniam popisu tovarov:
V súlade so znením vysvetliviek k Harmonizovanému systému sa pre účely nomenklatúrneho zatriedenia tovaru položky 0103 – Živé svine uvádza, že táto položka obsahuje domáce svine a divé svine (napr. diviak lesný). Z uvedeného vyplýva, že znížená sadzba DPH pre tovary položky 0203 – len mäso z domácich svíň, čerstvé alebo chladené, sa nevzťahuje na výrobky z divých svíň. Pojem „sviňa domáca“ nie je termínom určujúcim geografické členenie narodenia, chovu a následnej porážky zvieraťa.
Pri položkách 0301, 0302 a 0304, pri ktorých sa znížená sadzba dane týka len sladkovodných rýb, je potrebné vychádzať z druhového pomenovania ryby a z prirodzeného biotopu výskytu rýb, pričom zo sladkovodných rýb sú vylúčené ryby okrasné.
Do položky 0401 patrí mlieko, ktoré je definované ako plnotučné mlieko alebo čiastočne alebo úplne odstredené mlieko a smotana, či už sú pasterizované alebo nie, sterilizované, vrátane mlieka ošetreného veľmi vysokou teplotou (UHT = Ultra High Temperature), ktoré vydrží dlhšie, a kde bol prakticky vylúčený mikrobiálny rast extenzívnejšou tepelnou úpravou, alebo inak konzervované, homogenizované alebo peptonizované; okrem mlieka a smotany koncentrovanej alebo s pridaným cukrom alebo iným sladidlom (položka 0402) a kyslé (zrazené), fermentované alebo acidofilné mlieko (položka 0403). Do položky 0401 sa zatrieďuje aj bezlaktózové mlieko.
Položka 0405 10 - Maslo zahŕňa prírodné maslo, srvátkové maslo a rekombinované maslo (čerstvé, solené, stuchnuté, vrátane masla v konzerve). Maslo musí byť výlučne získané z mlieka a musí mať obsah tuku 80 % hmotnosti a väčší, ale nie väčší ako 95 % hmotnosti, maximum obsahu mliečnej sušiny (bez tuku) 2% hmotnosti a maximum obsahu vody 16 % hmotnosti. Maslo neobsahuje žiadne pridané emulgátory, ale môže obsahovať chlorid sodný, potravinové farbivá, neutralizačné soli a kultúry neškodných baktérií produkujúcich kyselinu mliečnu. Zároveň sa vzťahuje aj na maslo získané z kozieho alebo ovčieho mlieka.
Čo do príslušného kódu spoločného colného sadzobníka patrí a čo nepatrí je uvedené v nasledujúcej tabuľke:
Číselné kódy Spoločného colného sadzobníka | Opis tovaru | Patrí | Nepatrí |
0201 | Mäso z hovädzích zvierat, čerstvé alebo chladené okrem mäsa z divých hovädzích zvierat položky 0102 | Trupy, polovičky trupov, nevykostené, vykostené mäso čerstvé alebo chladené z hovädzích zvierat | Mäso nespôsobilé alebo nevhodné na ľudskú konzumáciu. Zároveň sa zníženie sadzby DPH nevzťahuje na jedlé droby. |
ex 0203 | Mäso zo svíň, čerstvé, chladené alebo mrazené - len mäso z domácich svíň, čerstvé alebo chladené | Trupy, polovičky trupov, nevykostené, vykostené mäso čerstvé alebo chladené z domácich svíň | Mäso nespôsobilé alebo nevhodné na ľudskú konzumáciu. Zároveň sa zníženie sadzby DPH nevzťahuje na jedlé droby. |
ex 0204 | Mäso z oviec alebo kôz, čerstvé, chladené alebo mrazené - len mäso z oviec alebo kôz, čerstvé alebo chladené okrem mäsa z divých oviec a kôz | Trupy, polovičky trupov, nevykostené, vykostené mäso čerstvé alebo chladené z oviec (z baranov, oviec a jahniat), mäso kôz a kozliat, či už domácich alebo divých | Mäso nespôsobilé alebo nevhodné na ľudskú konzumáciu. Zároveň sa zníženie sadzby DPH nevzťahuje na jedlé droby. |
ex 0207 | Mäso a jedlé droby, z hydiny
položky 0105, čerstvé, chladené alebo mrazené - len mäso a jedlé droby z domácej hydiny, čerstvé alebo chladené | Čerstvé alebo chladené mäso a jedlé droby domácej hydiny, ktoré sú zatriedené do položky 0105 | Mäso nespôsobilé alebo nevhodné na ľudskú konzumáciu |
ex 0208 | Ostatné mäso a jedlé mäsové droby, čerstvé, chladené alebo mrazené - len mäso a jedlé droby z domácich králikov, čerstvé alebo chladené | Čerstvé alebo chladené mäso a jedlé droby z domácich králikov | Mäso nespôsobilé alebo nevhodné na ľudskú konzumáciu |
ex 0301 | Živé ryby – len sladkovodné ryby okrem ozdobných rýb položky 0301 11 00 | Živé sladkovodné ryby | Morské ryby, ozdobné ryby a ryby nespôsobilé alebo nevhodné na ľudskú konzumáciu |
ex 0302 | Ryby, čerstvé alebo chladené, okrem rybieho filé a ostatného rybieho mäsa položky 0304 – len sladkovodné ryby okrem ozdobných rýb položky 0301 11 00 | Sladkovodné ryby čerstvé alebo chladené, či už celé, bez hlavy, vnútorností alebo rozrezané na kusy obsahujúce kosti alebo chrupavky. Ďalej jedlé rybie kože, pečene, ikry a mliečie, čerstvé alebo chladené zo sladkovodných rýb. | Morské ryby, ozdobné ryby a ryby nespôsobilé alebo nevhodné na ľudskú konzumáciu |
ex 0304 | Rybie filé a ostatné rybie mäso (tiež mleté), čerstvé, chladené alebo mrazené - len rybie filé a ostatné rybie mäso (tiež mleté) zo sladkovodných rýb, čerstvé alebo chladené okrem ozdobných rýb položky 0301 11 00 | Rybie filé a ostatné rybie mäso (tiež mleté) čerstvé alebo chladené zo sladkovodných rýb morských rýb | Rybie filé a ostatné rybie mäso (tiež mleté) z morských rýb, ozdobných rýb. Rybie filé a ostatné rybie mäso (tiež mleté) mrazené a nespôsobilé alebo nevhodné na ľudskú konzumáciu |
ex 0401 | Mlieko a smotana nezahustené ani neobsahujúce pridaný cukor ani ostatné sladidlá - len mlieko | Mlieko (plnotučné mlieko alebo čiastočne alebo úplne odstredené), či už pasterizované alebo nie, sterilizované alebo inak konzervované, homogenizované alebo peptonizované | Mlieko koncentrované alebo s pridaným cukrom alebo iným sladidlom a kyslé (zrazené), fermentované alebo acidofilné mlieko |
0405 10 | Maslo | Prírodné maslo, srvátkové maslo a rekombinované maslo (čerstvé, solené, stuchnuté, vrátane masla v konzerve). Maslo musí byť výlučne získané z mlieka a musí mať obsah tuku 80 % hmotnosti alebo väčší, ale nie väčší ako 95 % hmotnosti, maximum obsahu mliečnej sušiny (bez tuku) 2 % hmotnosti a maximum obsahu vody 16 % hmotnosti. Maslo neobsahuje žiadne pridané emulgátory, ale môže obsahovať chlorid sodný, potravinové farbivá, neutralizačné soli a kultúry neškodných baktérii produkujúcich kyselinu mliečnu. Zároveň sa vzťahuje aj na maslo získané z kozieho alebo ovčieho mlieka. | Mliečne nátierky a ostatné tuky a oleje získané z mlieka |
ex 1905 90 30 | Chlieb, neobsahujúci pridaný med, vajcia, syr alebo ovocie a obsahujúci v sušine najviac 5% hmotnosti cukrov a najviac 5% hmotnosti tuku - len čerstvý chlieb podľa osobitného predpisu | Len čerstvý chlieb v zmysle ustanovenia § 2 písm. c) a i) vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 24/2014 Z. z. o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách | |
Prílohou tohto usmernenia je bližšie zatriedenie vybraných potravín do položky Spoločného colného sadzobníka.
Usmernenie k identifikácii tovarov so zníženou sadzbou DPH v položke „chlieb“ bolo vydané Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a je zverejnené aj na portáli finančnej správy.
Finančné riaditeľstvo SR bude odpovede na najčastejšie otázky platiteľov DPH týkajúce sa zatriedenia tovarov podľa prílohy č. 7 k zákonu o dani z pridanej hodnoty priebežne spracovávať a zverejňovať na portáli finančnej správy v časti Daňoví a colní špecialisti_ Dane_ Metodické usmernenia_ nepriame dane.
Finančné riaditeľstvo SR, Odbor daňovej metodiky
v spolupráci s Colným úradom Bratislava oddelením colných taríf
December 2015
Príloha Usmernenia k zatrieďovaniu vybraných potravín do zníženej sadzby DPH podľa prílohy č. 7 k zákonu o DPH účinnému od 1. januára 2016
Zatriedenie vybraných potravín do položky Spoločného colného sadzobníka
(znenie k 1. 1. 2016)
Produkcia zo svíň čerstvé, chladené, balené: |
bravčové koleno predné s kosťou | 0203 |
bravčové koleno zadné s kosťou | 0203 |
bravčový bok s kosťou | 0203 |
bravčová hlava s lalokom | 0206 |
bravčové rebrá na gril | 0203 |
bravčový lalok | 0203 |
bravčový bok bez kosti a kože | 0203 |
bravčové koleno zadné bez kosti | 0203 |
bravčové koleno predné bez kosti | 0203 |
bravčová slanina chrbtová | 0209 |
bravčová slanina mäkká | 0209 |
bravčové sadlo vnútorné | 0209 |
bravčové sadlo črevné | 0209 |
bravčové sadlo okružie | 0209 |
bravčové sadlo závoj | 0209 |
bravčové kože | 0206 |
bravčová hlava bez laloka | 0206 |
bravčové rebrá zrezané | 0203 |
bravčové rebrá chrupky | 0203 |
bravčové nožičky | 0206 |
bravčový chvost | 0206 |
bravčová krížová kosť | 0203 |
bravčové rebrá na pečenie | 0203 |
huspeninový balík /predné koleno, brav.nožičky, kože/ | 0206 |
bravčové uši | 0206 |
bravčová krv | 0511 |
bravčová špiková kosť | 0203 |
bravčová mäsová kosť | 0203 |
produkcia z hovädzích zvierat čerstvé, chladené, balené: |
hovädzí chvost | 0206 |
hovädzia špiková kosť | 0201 |
hovädzia kosť mäsová | 0201 |
hovädzia kosť riedka | 0201 |
produkcia z hydiny: |
Čerstvé mäso balené v ochrannej atmosfére | 0207 |
Čerstvé kura s pribalenou grátis plnkou (tepelne opracovaná) | 0207 |
Čerstvé kura s marketingovým príbalom grátis (napr. korenie) | 0207 |
Kuracie diely čerstvé (rezne, stehná, prsia, krídla, chrbty) a samostatne pribalené korenie k nim | 0207 |
Mix kuracie diely + tepelne opracovaný mäsový výrobok | 0207 |
Čerstvé kura + hliníková tácka do rúry zdarma | 0207 |
Hydinové polotovary – mleté hydinové mäso | 0207 |
Hydinová výrobná surovina – hydinové mechanicky separované mäso | 0207 |
Hydinové mäsové prípravky – ochutené čerstvé kura alebo kuracie diely (koreniny, marináda, soľ - marinované mäso), mäso na gril, hamburgerové mäso | kapitola 16 |
Zoznam bude FR SR priebežne aktualizovať.
Colný úrad Bratislava
oddelenie colných taríf
December 2015
Autor: Finančné riaditeľstvo SR
Súvisiace právne predpisy ZZ SR
- 222/2004 Z. z. Zákon o dani z pridanej hodnoty
- 268/2014 Z. z. Novela zákona o miestnych daniach a poplatku za komunálne a drobné stavebné odpady