Stravovanie zamestnancov a stravné od 1. 4. 2025

Podmienky poskytovania príspevku na stravovanie a spôsob jeho poskytovania, resp. zabezpečenie stravovania zamestnancom upravuje Zákonník práce. Od 1. apríla 2025 sa zvýšili sumy stravného pri tuzemských pracovných cestách, čo má vplyv na hodnotu poskytovaného stravného zamestnancovi. Minimálna hodnota stravovacej poukážky je tak od 1. 4. 2025 vo výške 6,60 eura.

Obsah

Dátum publikácie:21. 5. 2025
Autor:JUDr. Tatiana Mičudová, PhD.
Oblasti práva:
Správne právo / Dane a poplatky / Daň z príjmov
Pracovné právo / Pracovné právo a personalistika / Náhrady v pracovnom práve
Právny stav od:1. 4. 2025

Z údajov, ktoré zverejňuje na svojom webovom sídle Štatistický úrad SR, vyplynulo, že došlo k splneniu podmienky, na základe ktorej sa zvyšujú sumy stravného pri pracovných cestách podľa zákona č. 283/2002 Z. z. (ďalej len „Zákon o cestovných náhradách“).

Zabezpečiť stravovanie pre svojich zamestnancov pracujúcich na pracovný pomer, ak došlo k splneniu podmienok stanovených v zákone č. 311/2001 Z. z. (ďalej len „Zákonník práce“), je jednou zo základných povinností každého zamestnávateľa na Slovensku.

Strava, ktorú je povinný zamestnávateľ zabezpečiť svojim zamestnancom, nemôže byť akákoľvek. Podľa Zákonníka práce má totiž stravovanie zodpovedať zásadám správnej výživy a ak je poskytované v stravovacom zariadení zamestnávateľa, malo by zahŕňať jedno teplé hlavné jedlo, vrátane nápoja.

Čo všetko spojenie „zabezpečiť stravovanie“ pre zamestnávateľa obnáša? Ako je to so stravovaním v prípade dohodárov, osôb pracujúcich formou domáckej práce či telepráce, či počas služobných ciest? Ako sa zmenila výška poskytovaného stravného od 1. apríla 2025?

Povinný a oprávnený subjekt

Z ustanovení Zákonníka práce vyplýva zamestnávateľovi povinnosť svojim zamestnancom:

  • poskytovať prestávku na odpočinok a jedenie a
  • zabezpečovať stravovanie.

Zamestnávateľom sa rozumie fyzická alebo právnická osoba, ak zamestnáva aspoň jednu fyzickú osobu v pracovnoprávnom vzťahu.

Oprávneným subjektom ohľadne zabezpečovania stravovania je práve zamestnanec, ktorý pre zamestnávateľa vykonáva prácu v pracovnom pomere (aj v kratšom pracovnom pomere), ak sú splnené podmienky na zabezpečenie stravovania, čiže, ak pracovná zmena zamestnanca je dlhšia ako štyri hodiny (uvedené vyplýva z § 152 Zákonníka práce).

Nárok na zabezpečenie stravovania má každý zamestnanec, ktorý v rámci ustanovenej pracovnej zmeny odpracoval viac ako štyri hodiny počas domáckej práce, telepráce, ako aj pri inom výkone práce z domácnosti.

Iný výkon práce z domácnosti je práca, ...


 

 

 

 

 

Vážený návštevník,
prístup do tejto sekcie majú len
UŽÍVATELIA PORTÁLU S PREDPLATENÝM PRÍSTUPOM.

 

 

Nemáte predplatený prístup?

Získajte prístup k celému obsahu, funkciám a službám:

 

Viac ako 12 000 aktuálnych dokumentov

Viac ako 90 aktuálnych videoškolení s obľúbenými lektormi

Tím odborníkov na telefóne a online chate každý pracovný deň

Pravidelné Online / Video rozhovory s odborníkmi

Osobný profil s Vašimi záložkami, históriou, poznámkami...

Mesačný prehľad najdôležitejších informácií e-mailom

 

Cena (ročný prístup): 477,24 € s DPH (388 € bez DPH)

 

Všetky výhody predplateného prístupu nájdete v časti O PORTÁLI

 


 

Chcete mať pravidelné informácie o novinkách a aktuálnej ponuke?

Prihláste sa na odber noviniek e-mailom.


Autor: JUDr. Tatiana Mičudová, PhD.

Súvisiace aktuality

Súvisiace usmernenia, pokyny, nariadenia

Súvisiace odborné články

Súvisiace príklady z praxe

Súvisiace právne predpisy ZZ SR

Funkcie

 

 

Partner

cookies24x24  Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou, prosíme, o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie Vašich preferencií.

Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne užívateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť Váš užívateľský komfort.

Viac informácií o cookies.