Účtovanie stravných lístkov a DPH
Spoločnosť má problém s kalkuláciou a účtovaním stravných lístkov agentúrnych a kmeňových zamestnancov. Hlavný dôvod spochybnenia je DPH na výstupe. V akej výške je spoločnosť povinná odvádzať DPH zo stravných lístkov? Je to zo vstupnej ceny lístka bez DPH, čiže na výstupe spoločnosť odvedie to, čo si uplatnila na vstupe? Alebo je to len hodnota, ktorú strhne zamestnancom, čiže zamestnancom strhne 0,50 € (z toho základ dane 0,42 € a DPH 0,08 €), na výstupe bude suma len 0,08 €? Na vstupe je to došlá faktúra od poskytovateľa stravy: účet 213 (3,11 €), 343 (0,62 €)/321 (3,73 €).
Stravu agentúram spoločnosť nefakturuje, účtuje sa do nákladov. To znamená, že ju agentúry nezahŕňajú do fakturácie za ostatné mzdové náklady. Rovnako spoločnosť postupuje pri vlastných zamestnancoch, len namiesto účtu 518 sa používa účet 335. Ako je to správne? V druhom prípade bude musieť zamestnávateľ navýšiť príspevok zo sociálneho fondu o hodnotu DPH?