Účtovanie donášky jedla prostredníctvom služby Wolt

Ako sa účtuje v podvojnom účtovníctve tržba z prevádzkovania gastro sektora v gastrofirme, ktorá jedlo pripravuje a predáva prostredníctvom digitálnej platformy Wolt?

Dátum publikácie:25. 10. 2023
Autor:Ing. Ľudmila Novotná

tt_kurier-wolt

Wolt sa špecializuje na doručovanie jedla z vybraných reštaurácií v okolí. Zákazník si jedlo môže objednať cez aplikáciu alebo aj webovú stránku, kde si „vykliká“ jedlo, ktoré si chce objednať. Aby jedlo bolo doručené v poriadku, v niektorých prípadoch sa o doručenie stará samotná reštaurácia, ktorej personál doručuje objednávky, a v iných prípadoch jedlo doručujú Wolt kuriéri, ktorí doručujú jedlo z vybraných prevádzok.

Všetky potrebné informácie zákazník dostane priamo v aplikácii, kde môže sledovať stav svojej objednávky z reštaurácie až k svojím dverám.

Príklad:

Ako sa účtuje v podvojnom účtovníctve tržba z prevádzkovania gastro sektora prostredníctvom digitálnej platformy Wolt?

V praxi to prebieha nasledovne:

  1. zákazník si objedná cez digitálnu platformu WOLT v gastrofirme obedové menu,
  2. zákazník zaplatí bezhotovostne na účet firmy WOLT, ktorá mu následne vystaví účtenku na jeho meno,
  3. v gastrofirme sa objaví objednávka, ktorú pripravia a zrealizujú jej rozvoz,
  4. WOLT na konci mesiaca pripraví výkaz predaja za dané obdobie + pošle vystavené účtenky v mene gastrofirmy,
  5. gastrofirma na základe výkazu predaja vystaví faktúru – ostatnú pohľadávku raz mesačne na odberateľa – zákazníkov a zaúčtuje ju do účtovníctva,
  6. Wolt vystaví faktúru gastrofirme na províziu,
  7. gastrofirma si faktúru zaúčtuje do účtovníctva,
  8. Wolt uhradí gastrofirme rozdiel medzi prijatými platbami od zákazníkov a províziou, ktorú má zaplatiť gastrofirma na bankový účet,
  9. gastrofirma tento príjem zaúčtuje na bankový účet,
  10. gastrofirma urobí zápočet medzi zvyšnou časťou nezaplatenej pohľadávky a neuhradeného záväzku.

Postupy účtovania pre podnikateľov osobitne neupravujú vo svojich ustanoveniach postup účtovania cez digitálnu platformu WOLT. Z tohto dôvodu odporúčame vypracovať internú smernicu, v ktorej si gastrofirma určí účtovanie predaja jedla prostredníctvom kuriéra – spoločnosť WOLT.

Hlavné zásady účtovania spočívajú v týchto troch krokoch:

  • gastrofirma musí zaúčtovať do svojho účtovníctva tržbu za predaj (poskytnutie) jedla,
  • gastrofirma musí spoločnosti WOLT zaplatiť províziu za roznášku jedla,
  • gastrofirma vykoná zápočet medzi pohľadávkou za predaj jedla a záväzkom z provízie.

Na základe položenej otázky účtovanie v sústave podvojného účtovníctva v gastrofirme, ktorá jedlo pripravuje a predáva prostredníctvom WOLT, môže byť nasledovné:

  1. Gastrofirma na základe výkazu predaja zaúčtuje tržbu do účtovníctva nasledovným účtovným zápisom:
    • Má dať účet 315
    • Dal účet 601 – Tržby za vlastné výrobky + DPH na účet 343, ak ide o platiteľa DPH a má povinnosť odvodu DPH

  2. Wolt gastrofirme vystaví faktúru za províziu (sprostredkovanie predaja), ktorú gastrofirma zaúčtuje nasledovným účtovným zápisom:
 

 
Príklad je uvedený v skrátenom znení. Celé znenie príkladu: Účtovanie donášky jedla prostredníctvom služby Wolt

 

Súvisiace príklady z praxe

Súvisiace odborné články

Súvisiace právne predpisy ZZ SR

  • 431/2002 Z. z. Zákon o účtovníctve
  • 740/2002 Z. z. Oznámenie o opatrení o postupoch účtovania pre podnikateľov účtujúcich v PÚ

Funkcie

 

 

Partner

cookies24x24  Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou, prosíme, o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie Vašich preferencií.

Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne užívateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť Váš užívateľský komfort.

Viac informácií o cookies.