1. Elektronické stravovacie karty v jednoduchom účtovníctve

Elektronická stravovacia karta je modernou náhradou štandardných papierových stravovacích poukážok, ktorá umožňuje bezkontaktné aj kontaktné platby, je zabezpečená modernou technológiou s vysokými bezpečnostnými parametrami a prináša výhody pre zamestnávateľa, podnikateľa aj samotného zamestnanca. Príspevok rozoberá účtovanie elektronickej stravovacie karty pre zamestnancov a tiež účtovanie elektronickej stravovacej karty pre podnikateľa.

Obsah

Dátum publikácie:19. 8. 2020
Autor:Ing. Eva Gášpárová
Oblasti práva:
Správne právo / Účtovníctvo / Jednoduché účtovníctvo
Pracovné právo / Pracovné právo a personalistika / Starostlivosť o zamestnancov
Právny stav od:1. 1. 2020

Elektronická stravovacia karta je modernou náhradou štandardných papierových stravovacích poukážok, ktorá umožňuje bezkontaktné aj kontaktné platby, je zabezpečená modernou technológiou s vysokými bezpečnostnými parametrami a prináša výhody pre zamestnávateľa, podnikateľa aj samotného zamestnanca.

Slúži výlučne na zabezpečenie stravovania v súlade so Zákonníkom práce a zákonom o dani z príjmov, na úhradu stravy alebo jej časti v stravovacom zariadení cez POS terminál alebo aj prostredníctvom mobilnej platby.

Vydanie a aktiváciu elektronickej stravovacej karty zabezpečí spoločnosť oprávnená vykonávať sprostredkovanie stravovacích slu­žieb, s ktorou má zamestnávateľ (podnikateľ) uzatvorenú zmluvu. Spoločnosť zároveň zamestnávateľovi (podnikateľovi) vytvorí a sprístupní účet na svojom webovom portáli. Na portáli zamestnávateľ karty zamestnancom dobíja mesačne, prípadne v inom termíne, v sume v závislosti od počtu zamestnancom odpracovaných dní a hodnoty stravy. Na portáli podnikateľ svoju kartu dobíja mesačne, prípadne v inom termíne, v sume maximálne 5,10 € za každý odpracovaný deň.

1.1. Elektronické stravovacie karty pre zamestnancov

Povinnosť zamestnávateľa zabezpečovať za­mestnancom stravovanie ustanovuje § 152 Zákonníka práce. Zamestnávateľ je povinný svojim zamestnancom vo všetkých zmenách zabezpečiť stravovanie zodpove­dajúce zásadám správnej výživy, a to najmä poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátene vhodného nápoja v priebehu pracovnej zmeny.

Zamestnancovi vzniká nárok ...


 

 

 

 

 

Vážený návštevník,
prístup do tejto sekcie majú len
UŽÍVATELIA PORTÁLU S PREDPLATENÝM PRÍSTUPOM.

 

 

Nemáte predplatený prístup?

Získajte prístup k celému obsahu, funkciám a službám:

 

Viac ako 12 000 aktuálnych dokumentov

Viac ako 90 aktuálnych videoškolení s obľúbenými lektormi

Tím odborníkov na telefóne a online chate každý pracovný deň

Pravidelné Online / Video rozhovory s odborníkmi

Osobný profil s Vašimi záložkami, históriou, poznámkami...

Mesačný prehľad najdôležitejších informácií e-mailom

 

Cena (ročný prístup): 477,24 € s DPH (388 € bez DPH)

 

Všetky výhody predplateného prístupu nájdete v časti O PORTÁLI

 


 

Chcete mať pravidelné informácie o novinkách a aktuálnej ponuke?

Prihláste sa na odber noviniek e-mailom.


Autor: Ing. Eva Gášpárová

Súvisiace odborné články

Súvisiace príklady z praxe

Súvisiace právne predpisy ZZ SR

Funkcie

 

 

Partner

cookies24x24  Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou, prosíme, o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie Vašich preferencií.

Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne užívateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť Váš užívateľský komfort.

Viac informácií o cookies.