Usmernenie k účtovaniu účtovných prípadov súvisiacich so zabezpečením stravovania zamestnancov v PÚ

Z dôvodu zabezpečenia jednotného postupu pri uplatňovaní zákona o účtovníctve odbor daňovej metodiky vydáva usmernenie k účtovaniu účtovných prípadov súvisiacich so zabezpečením stravovania zamestnancov v účtovných jednotkách účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva pre podnikateľov.

Dátum publikácie:18. 8. 2022
Autor:Finančné riaditeľstvo SR

tt_zena-pocita

16/DZPaÚ/2022/MU

Usmernenie k účtovaniu účtovných prípadov súvisiacich so zabezpečením stravovania zamestnancov v sústave podvojného účtovníctva (od 1. 5. 2022 do 31. 8. 2022)

Z dôvodu zabezpečenia jednotného postupu pri uplatňovaní zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“) odbor daňovej metodiky vydáva usmernenie k účtovaniu účtovných prípadov súvisiacich so zabezpečením stravovania zamestnancov v účtovných jednotkách účtujúcich podľa opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v znení neskorších predpisov (ďalej len „postupy účtovania v PÚ“). 

Rozsah a podmienky stravovania zamestnancov ustanovuje § 152 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákonník práce“). Bližšie informácie k tomuto ustanoveniu sú uvedené v internom riadiacom akte č. 25/2022 Metodický pokyn k zdaniteľnosti príspevku na stravovanie zamestnanca, k zahrnutiu príspevku na stravovanie zamestnanca do daňových výdavkov zamestnávateľa a k zahrnutiu stravného do daňových výdavkov daňovníka s príjmami podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov do daňových výdavkov tohto daňovníka.

Z ustanovení § 152 Zákonníka práce vyplýva, že zamestnávateľ je povinný zabezpečovať zamestnancom stravovanie:

  • poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo
  • prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, ak ich sprostredkuje u právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby (ďalej len „zabezpečenie stravovania prostredníctvom stravovacích poukážok“).

Túto povinnosť nemá zamestnávateľ voči zamestnancom, ktorým poskytuje účelovo viazaný finančný príspevok na stravovanie (ďalej len „finančný príspevok na stravovanie“).

Poznámka:

Toto usmernenie sa nezaoberá účtovaním skutočností súvisiacich so zabezpečením stravovania poskytovaním jedla vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa.

Suma príspevku na stravovanie

Podľa § 152 ods. 3 Zákonníka práce zamestnávateľovi vyplýva povinnosť prispievať na stravovanie zamestnancov minimálne 55 % ceny jedla a najviac 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu, ktorým je zákon č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v znení neskorších prepisov. Táto suma je od 01.05.2022 určená opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 116/2022 Z. z. o sumách stravného (ďalej len „Opatrenie o sumách stravného“) na 6 eur pre časové pásmo 5 až 12 hodín. Maximálny príspevok zamestnávateľa na stravovanie v zmysle Zákonníka práce je 55 % zo 6 eur tzn. v sume 3,30 eur.

Podľa § 152 ods. 4 Zákonníka práce, ak zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie zamestnancov prostredníctvom právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, sa cenou jedla rozumie hodnota stravovacej poukážky. Hodnota stravovacej poukážky musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri tuzemskej pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa Opatrenia o sumách stravného. Tzn. zamestnanec má nárok na stravovaciu poukážku v minimálnej hodnote 4,50 eur (75 % zo 6 eur). Zamestnávateľ prispieva zamestnancovi na stravovaciu poukážku minimálne 55 % z jej hodnoty, tzn. minimálna výška príspevku zamestnávateľa je 2,48 eur a maximálna výška, ktorou prispieva zamestnávateľ je 3,30 eur.

Podľa § 152 ods. 8 Zákonníka práce, ak zamestnávateľ poskytuje zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie, finančným príspevkom je suma, ktorou zamestnávateľ prispieva na stravovanie iným zamestnancom podľa § 152 ods. 3 Zákonníka práce, najmenej však 55 % minimálnej hodnoty stravovacej poukážky podľa § 152 ods. 4 Zákonníka práce. Ak zamestnávateľ neprispieva na stravovanie iným zamestnancom podľa

§ 152 ods. 3 Zákonníka práce, suma finančného príspevku na stravovanie je najmenej 55 % minimálnej hodnoty stravovacej poukážky podľa § 152 ods. 4 Zákonníka práce, najviac však 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa Opatrenia o sumách stravného. Tzn. minimálna výška finančného príspevku je 2,48 eur a maximálna výška finančného príspevku je 3,30 eur.

Okrem vyššie uvedenej sumy môže zamestnávateľ poskytovať zamestnancovi príspevok podľa osobitného predpisu. Osobitným predpisom je zákon č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov. Ide o príspevok na stravovanie zo sociálneho fondu (ďalej len „SF“). Tento príspevok nie je limitovaný.

1. Účtovanie stravovacích poukážok

Podľa vyššie uvedených informácií, jednou z možností na zabezpečenie stravovania je zabezpečenie stravovania prostredníctvom stravovacích poukážok. Stravovacie poukážky môžu mať dve formy, a to papierovú (tzv. gastrolístky) a elektronickú formu.

Poznámka:

V súlade s § 152 ods. 4 Zákonníka práce v znení účinnom od 1. 1. 2023 zamestnávateľ poskytuje stravovaciu poukážku v elektronickej forme; to neplatí, ak použitie stravovacej poukážky v elektronickej forme zamestnancom počas pracovnej zmeny na pracovisku alebo v jeho blízkosti nie je možné.

1.1 Účtovanie stravovacích poukážok v papierovej forme

Stravovacie poukážky v papierovej forme, ktoré zamestnávateľ nakupuje pre svojich zamestnancov predstavujú z účtovného hľadiska ceniny. V zmysle § 25 ods. 1 písm. c) zákona o účtovníctve sa ceniny oceňujú ich menovitou hodnotou. Podľa § 25 ods. 6 písm. c) zákona o účtovníctve sa menovitou hodnotou rozumie cena, ktorá je uvedená na peňažných prostriedkoch, alebo ceninách.

Stravné lístky odovzdané zamestnancovi na vopred určené časové obdobie sa účtujú na ťarchu účtu 335 – Pohľadávky voči zamestnancom a so súvzťažným zápisom v prospech účtu 213 – Ceniny v okamihu odovzdania stravných lístkov zamestnancovi.

Reálny nárok na stravovacie poukážky za zúčtovacie obdobie sa účtuje:

na ťarchu účtu

  • 527.100 – Zákonné sociálne náklady v sume podľa Zákonníka práce,
  • 527.200 – Zákonné sociálne náklady v sume stravného nad rámec Zákonníka práce, ktoré sú daňovým výdavkom zamestnávateľa podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dani z príjmov“),
  • 528 – Ostatné sociálne náklady, ak zamestnávateľ prispieva zamestnancom na stravné nad rámec Zákonníka práce a zároveň je daňovo neuznaným výdavkom podľa ustanovení zákona o dani z príjmov,
  • 472 – Záväzky zo sociálneho fondu, v sume akou zamestnávateľ prispieva zo SF

so súvzťažným zápisom v prospech účtu 335 – Pohľadávky voči zamestnancom v sume skutočného nároku zamestnanca na stravovacie poukážky za zúčtovacie obdobie. V súlade so Zákonníkom práce môže zamestnancovi vznikať nárok na stravné podľa skutočne odpracovaných dní, ale tiež aj počas dovolenky alebo inej ospravedlnenej neprítomnosti v práci.

Prípadná odmena (provízia) dodávateľovi za dodanie stravovacích poukážok sa účtuje v prospech účtu 321 – Dodávatelia a na ťarchu účtu 518 – Ostatné služby.

V prípade, ak zamestnávateľ na začiatku mesiaca poskytne vopred stravovacie poukážky zamestnancovi v plnej výške podľa počtu pracovných dní v príslušnom mesiaci, pričom zamestnancovi nevznikne nárok na stravovacie poukážky za určité dni, napr. z dôvodu čerpania dovolenky, je potrebné tento rozdiel vysporiadať.

Zamestnávateľ upravuje práva a povinnosti vo vzťahu k stravnému vo svojom vnútornom predpise, ktorý obsahuje podmienky poskytnutia stravných lístkov a vysporiadanie rozdielu za dni kedy zamestnancovi nevznikol nárok na stravné lístky. Zamestnávateľ má povinnosť poskytnúť stravné lístky vopred, zvyčajne ich poskytuje vopred na celý kalendárny mesiac. Vysporiadanie rozdielu medzi počtom dní v mesiaci kedy vznikol nárok zamestnancovi na stravné a počtom dní kedy nevznikol nárok zamestnancovi na stravné je tiež predmetom interného predpisu, ktorý nadväzuje na dohodu o zrážke zo mzdy (§ 20 Zákonníka práce) alebo inej formy vysporiadania rozdielu medzi predpokladaným nárokom a skutočným nárok na stravné.

Príklad č. 1

Účtovná jednotka (zamestnávateľ) obstaráva stravovacie poukážky v počte 1 000 ks mesačne. Nominálna hodnota 1 stravovacej poukážky je 4,50 eur, čo predstavuje 4 500 eur.

Zamestnávateľ prispieva zamestnancovi v súlade so Zákonníkom práce 55 % zo 4,50 eur (suma 2,48 eur) a 0,60 eur zo SF. Zvyšok z hodnoty stravovacej poukážky (suma 1,42 eur) si hradí zamestnanec sám prostredníctvom zrážky zo mzdy (uzavretá dohody o zrážkach z mzdy). Zamestnávateľ poskytol zamestnancovi stravovacie poukážky na mesiac vopred. Stravovacie poukážky a príspevok zo SF sa vypláca na mesiac jún, ktorý má 22 pracovných dní. Na konci mesiaca zamestnávateľ zistí, že zamestnanec čerpal v júni 2 dni dovolenky a za tieto dni mu podľa pracovnoprávnych podmienok nevzniká nárok na stravné. Zamestnávateľ na základe vnútorného predpisu rozdiel medzi vydanými stravovacími poukážkami a skutočným nárokom na ne podľa počtu odpracovaných dní, prenáša do ďalšieho mesiaca.

Spoločnosť s r. o., ktorá dodáva stravovacie poukážky, účtuje províziu za dodávku a balné stravovacích poukážok vo výške 2 % z celkovej ceny za odobraté poukážky. Celková fakturovaná čiastka zahŕňa sumu za odobraté poukážky a sumu provízie spoločnosti s r. o. za odobraté poukážky. Spoločnosť s r. o. zľavu z ceny za odobraté stravovacie poukážky neposkytuje.

Výpočet stravného na jeden deň:

Hodnota stravovacej poukážky: 4,50 eur

Príspevok zamestnávateľa 55 % zo 4,50 % = 2,48 eur Príspevok zo Sociálneho fondu: 0,60 eur

Príspevok zamestnanca: 1,42 eur

Mesiac

Počet pracovných dní

Vydané stravné lístky

Počet odpracovaných dní

jún

22

22

20

júl

20

20

20

august

22

20

22

 

 

Účtovný prípad

Doklad

Suma v eur

MD

D

1.

Nákup stravovacích poukážok:

-       nákup    1     000     ks stravovacích poukážok (4,50 eur /1 poukážka)

-       provízia dodávateľovi (2 % z 4 500 eur)

-       DPH 20 % z provízie

 

 

 

 

 

Faktúra

4 500

213

321

 

 

90

18

518

343

321

321

2.

Úhrada za nákup stravovacích poukážok z bankového účtu

VÚB*

4 608

321

221

3.

Výdaj stravovacích poukážok 1 zamestnancovi dňa 31.05. na jún (22 pracovných dní)

IÚD**

99

335

213

4.

Zúčtovanie  stravovacích  poukážok   podľa   nároku   za   jún (20 odpracovaných dní)

-       náklad zamestnávateľa 55 % zo 4,50 eur

-       príspevok zo SF (podľa kolektívnej zmluvy) 0,60 eur

 

 

 

 

 

IÚD

49,60

12

527.100

472

335

335

5.

Zrážka zo mzdy zamestnanca dňa 15.07. za jún na základe mzdových podkladov (20 pracovných dní)

IÚD

28,40

331

335

6.

Výdaj stravovacích poukážok 1 zamestnancovi dňa 30.06. na júl (20 pracovných dní)

IÚD

90

335

213

7.

Zúčtovanie  stravovacích  poukážok  podľa   nároku   za   júl   (20 odpracovaných dní)

-       náklad zamestnávateľa 55 % zo 4,50 eur

-       príspevok zo SF (podľa kolektívnej zmluvy) 0,60 eur

 

 

IÚD

 

 

49,60

12

 

 

527.100

472

 

 

335

335

8.

Zrážka zo mzdy zamestnanca dňa 15.08. za júl na základe

mzdových podkladov (20 pracovných dní)

IÚD

28,40

331

335

9.

Výdaj stravovacích poukážok 1 zamestnancovi dňa 31.07.

na august (22 pracovných dní – 2 dni dovolenka v júni = 20 dní)

IÚD

90

335

213

10.

Zúčtovanie stravovacích poukážok zamestnancovi podľa nároku za august (22 odpracovaných dní)

-       náklad zamestnávateľa 55 % zo 4,50 eur

-       príspevok zo SF (podľa kolektívnej zmluvy) 0,60 eur

 

 

IÚD

 

 

54,56

13,20

 

 

527.100

472

 

 

335

335

11.

Zrážka zo mzdy zamestnanca dňa 15.09. za august na základe

mzdových podkladov (22 pracovných dní)

IÚD

31,24

331

335

*VÚB – výpis z bankového účtu

**IÚD – interný účtovný doklad

Účtovné súvzťažnosti sú uvedené vzorovo na 1 zamestnanca.

Poznámka:

uvedené skratky budú použité aj v nasledujúcich príkladoch.

 

Usmernenie je uvedené v skrátenom znení. Viac: Usmernenie k účtovaniu účtovných prípadov súvisiacich so zabezpečením stravovania zamestnancov v PÚ

Súvisiace aktuality

Súvisiace odborné články

Súvisiace usmernenia, pokyny, nariadenia

Súvisiace právne predpisy ZZ SR

Funkcie

Partner

cookies24x24  Súhlas s použitím cookies

Táto webová stránka používa rôzne cookies pre poskytovanie online služieb, na účely prihlásenia, poskytovania obsahu prostredníctvom tretích strán, analýzu návštevnosti a iné. V súlade s platnou legislatívou, prosíme, o potvrdenie súhlasu alebo nastavenie Vašich preferencií.

Pamätajte, že súbory cookies sú užitočné pre rôzne užívateľské nastavenia a ich odmietnutím sa môže znížiť Váš užívateľský komfort.

Viac informácií o cookies.