Dátum publikácie:3. 12. 2024

Od 1. 1. 2025 sa zákonom č. 278/2024 Z. z., ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií (tzv. konsolidačný balíček) novelizoval aj zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty (ďalej len zákon o DPH), a to konkrétne v čl. VII dochádza od 1. 1. 2025 k zmenám v ustanovení § 27 zákona o DPH, ktoré upravuje sadzby DPH a k zmenám v zozname tovarov a služieb podliehajúcich zníženým sadzbám dane uvedených v prílohách č. 7 a č. 7a k zákonu o DPH.
V dôsledku týchto zmien okrem iného budú:
- Služby spojené s podávaním jedál a nápojov (kód 56 CPA[1] CPA = Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 451/2008 z 23. apríla 2008, ktorým sa zavádza nová štatistická klasifikácia produktov podľa činností (CPA) a ktorým sa zrušuje nariadenie Rady (EHS) č. 3696/93 (Ú. v. EÚ L 145, 4. 6. 2008) v platnom znení.) – len reštauračné a stravovacie služby[2] Čl. 6 vykonávacieho nariadenia Rady (EÚ) č. 282/2011 z 15. marca 2011, ktorým sa ustanovujú vykonávacie opatrenia smernice 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (prepracované znenie) (Ú. v. EÚ L 77, 23. 3. 2011) v platnom znení.pozostávajúce z poskytovania pripraveného alebo nepripraveného jedla určeného na ľudskú konzumáciu podliehať zníženej sadzbe dane 5 %,
- Služby spojené s podávaním jedál a nápojov (kód 56 CPA) – len reštauračné a stravovacie služby pozostávajúce z poskytovania nápojov určených na ľudskú konzumáciu (s výnimkou poskytovania alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 0,5 % objemu) budú podliehať zníženej sadzbe dane 19 %.
Z dedukcie vyššie uvedených bodov vyplýva, že podávanie alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 0,5 % objemu v rámci poskytovania reštauračných a stravovacích služieb bude podliehať základnej sadzbe dane vo výške 23 % zo základu dane.
K uvedenej problematike prinášame niekoľko odpovedí na otázky daňových subjektov:
Otázka č. 1 – Uplatňovanie sadzieb dane pri reštauračných službách
Prevádzkujeme reštauráciu. Akými sadzbami dane budeme od 1.1.2025 zdaňovať naše služby na základe novely zákona o DPH?
Odpoveď
Platiteľ dane poskytujúci pripravené alebo nepripravené jedlo, ktoré bude zákazníkom v priestoroch reštaurácie aj konzumované, poskytuje reštauračnú službu pozostávajúcu z poskytovania jedla, ktorá je uvedená v 2. bode prílohy č. 7a zákona o DPH, t. j. bude sa v roku 2025 zdaňovať zníženou sadzbou dane 5 %.
Pri podávaní nealkoholických nápojov a nápojov s obsahom alkoholu do 0,5 % objemu vrátane, ktoré budú zákazníkom požívané v priestoroch reštaurácie, pôjde o reštauračnú službu pozostávajúcu z poskytovania nápojov, ktorá je uvedená v 1. bode prílohy č. 7a zákona o DPH a bude sa v roku 2025 zdaňovať zníženou sadzbou dane 19 %.
Pri podávaní alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 0,5 % objemu sa bude vždy uplatňovať základná sadzba dane 23%.
Otázka č. 2 – Uplatňovanie sadzieb dane v gastrosektore a dopad na e-kasu
Novelou platnou od 1. 1. 2025 sa menia sadzby dane, ale však sa nemení princíp posudzovania, že ak zákazník pripravené jedlo skonzumuje v reštaurácii za stolom, tak sa mu poskytuje reštauračná služba, (ktorú zdaní od nového roka 5 % DPH) a ak jedlo nebude konzumovať v reštaurácii, ale mu bude rovno vydané zabalené v plastových nádobách resp. nabraté do obedára, t. j. jedlo si odnesie so sebou, tak v takomto prípade pôjde o dodanie tovaru (ktorý zdaní 19 % DPH)? Čiže to isté jedlo bude musieť mať tak ako v roku 2024 tak aj v roku 2025 v e-kase „nahraté“ pod dvoma položkami s rozdielnymi sadzbami dane, pričom použije príslušnú sadzbu dane podľa toho, akým spôsobom dodá jedlo zákazníkovi – rozmýšľam dobre?
Odpoveď
Áno. Aby sa dodanie jedla považovalo za reštauračnú službu musia byť pri jeho dodaní zákazníkovi poskytnuté aj podporné služby ako napr. poskytnutie obsluhy, priestoru na konzumáciu, poskytnutie umývateľného riadu, príborov, nábytku – stolov, stoličiek, poskytnutie toaliet, prípadne iného priestoru pre zákazníkov - šatne a i. V takomto prípade sa na poskytnuté jedlo uplatní 5 % sadzba DPH – ide o službu, ktorá sa nachádza v 2. bode prílohy č. 7a zákona o DPH.
Ak sa zákazníkovi tieto podporné služby s dodaním jedla neposkytnú – pôjde o dodanie tovaru, ktorý sa nachádza v 1. bode novelizovanej prílohy č. 7 zákona o DPH a podlieha 19 % sadzbe dane.
Čiže naozaj reštaurácia pri takýchto rozdielnych dodávkach jedla, bude musieť mať to isté jedlo v e-kase „nahraté“ pod dvoma položkami s rozdielnymi sadzbami dane.
Otázka č. 3 – Uplatňovanie sadzieb dane v pizzérii
Prevádzkujeme pizzériu, v priestoroch ktorej môžu zákazníci objednanú pizzu zároveň aj skonzumovať za stolom, taktiež si môžu k nej objednať nealkoholický nápoj – čaj, minerálku, kofolu, ale taktiež aj alkoholický nápoj ako pivo a víno. Rovnako vykonávame aj rozvoz pizze k zákazníkovi, na základe telefonických objednávok. Akú sadzbu dane budeme používať pri jednotlivých činnostiach?
Odpoveď
V prvom prípade bude zákazníkovi poskytnuté jedlo a nápoje vrátane podporných služieb (obsluha, príbor, stôl, stolička, toalety), t. j. ide o reštauračnú službu a na poskytnuté jedlo sa uplatní znížená sadzba dane 5%, na podávané nealkoholické nápoje sa uplatní 19 % sadzba DPH a pri podávaných alkoholických nápojoch sa uplatní základná sadzba dane 23%.
V druhom prípade – pri rozvoze pizze, vzhľadom k tomu, že zákazníkovi neboli poskytnuté vyššie uvedené podporné služby (doprava pizze k zákazníkovi nie je podpornou službou), potom ide o dodanie tovaru určeného na ľudskú konzumáciu, ktorý sa nachádza v 1. bode novelizovanej prílohy č. 7 zákona o DPH a podlieha 19 % sadzbe dane.
Otázka č. 4 – Uplatňovanie sadzby dane v cukrárni
V priestoroch našej cukrárne zákazníkom podávame zákusky, nápoje, kávu, čaj, ktoré tam skonzumujú - je tam miesto na konzumáciu, poskytujeme obsluhu, samozrejmosťou sú toalety. Aké sadzby dane budeme uplatňovať v roku 2025?
Taktiež na objednávku pečieme zákazníkom zákusky, ktoré si vezmú – skonzumujú mimo našej cukrárni. V tomto prípade akú sadzbu DPH použijeme?
Odpoveď
Zákusky podávané - konzumované v cukrárni budú podliehať 5 % sadzbe DPH, podávané nápoje budú podliehať 19 % DPH okrem podávaných alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 0,5 % objemu, ktoré budú podliehať 23% DPH.
Zákusky, ktoré si zákazník objedná – kúpi s tým, že ich skonzumuje mimo priestorov cukrárne budú podliehať 19 % DPH.
Otázka č. 5 – Uplatňovanie sadzby dane v pohostinstve
Prevádzkujeme pohostinstvo na dedine. V priestoroch pohostinstva zákazníci požívajú pivo, víno, liehoviny, nealko nápoje, resp. konzumujú pochutiny (chipsy, arašidy, tyčinky), + predávame im aj cigarety. Aké sadzby dane budeme aplikovať pri týchto predajoch v novom roku 2025?
Odpoveď
Súvisiace príklady z praxe
Súvisiace právne predpisy ZZ SR